bannernovecanto
GEWEEST: 


TintinnabuliZondag 6 mei 2018 om 15u & 18u  

Locatie: Minardschouwburg
Walpoortstraat 15, te Gent


Tintinnabuli, over klokken, over de natuur en over de gevaren van het ijzer…. Koormuziek uit Estland door Novecanto en vrienden.

Tintinnabuli is een componeertechniek die door Arvo Pärt werd geïntroduceerd. Letterlijk is tintinnabuli het meervoud van tintinnabulum wat het latijn is voor klokje. Arvo Pärt is de meest bekende componist uit Estland maar hij is geen eenzame raaf. Estland heeft een rijke traditie van zingen en uiteraard ook van zingen in koor. Het vijfjaarlijkse ‘Estisch zangfeest’ is door Unesco op de lijst gezet van de meesterwerken van het oraal en immaterieel erfgoed van de mensheid.
In de laatste editie in 2014 zongen maar liefst 25.000 zangers uit diverse amateurkoren mee en telde het publiek 100.000 mensen. Op een bevolking van 1 miljoen mensen kan dat tellen. Geen wonder dat er bijzonder veel koormuziek geschreven wordt in Estland. De taal is echter voor niet-Estse koren niet evident.
Novecanto zal een bloemlezing zingen met o.a. werk van Arvo Pärt, Pärt Uusberg, Urmas Sisask en Veljo Tormis. Van deze laatste componist zingen we o.a. Raua Needmine, een sjamaanse bezwering om de gevaren van misbruik van ijzer en andere elementen uit de industrie af te wenden. Het werk is gecomponeerd naar een rune uit het Finse epos Kalevala.
Intermezzi met o.a.muziek voor 2- en 4-handig piano van Rein Rannap, de componist die klassieke muziek probeert te verzoenen met invloeden uit pop & rock, en van Urmas Sisask die het heelal en de sterren verklankt met een eigen modus, waarvan hij tot zijn eigen verwondering ontdekte dat die een modus is eigen aan Japanse muziek. Ook het openingsstuk ‘Kellad’ van Eino Heller, de leermeester van Arvo Pärt is geïnspireerd door klokgeluid.
We hopen met dit concert een ongekender deel van de Estse koormuziek in het Gentse te introduceren.

NOVECANTO koor
Dirigent: Dominique Maes
Piano: Katrijn Friant

Gasten:
piano Elisabeth De Loore, piano & zang: Aja Ademi
Tenor: Arne Gunst
Bas: Pieter Tieghem

Concert 15u & 18u in de Minardschouwburg
Walpoortstraat 15 9000 Gent

Prijs: €12 vvk . €15 adk

Tickets:
Bestellen enkel via: info@novecanto.be of 0476 34 90 30 of bij de koorleden!
    novecanto - 9000 gent - 0476 34 90 30 - info@novecanto.be