NOVECANTO GEMENGD KOOR TE GENT

OVER NOVECANTO

 

Novecanto is een Gents onafhankelijk gemengd koor. Het brengt hedendaags klassieke muziek. Met een veertigtal liefhebbers streeft het naar een vakkundige afwerking. Dominique Maes dirigeert het koor. Pianobegeleiding wordt verzorgd door Katrijn Friant.

 

 

Jaarlijks brengt Novecanto een nieuw concert. Daarnaast doet ons koor ook mee aan verschillende projecten. Steeds vertrekkend uit een centraal thema of muziekstuk, uitgaand van een bepaalde componist of van een muzikaal gegeven gaat het koor op zoek naar aanverwante muziek. Hierbij proberen we steevast nieuwe of onbekende werken te ontdekken.

 

De concerten van Novecanto zitten vol afwisseling. Er wordt gestreefd naar een evenwicht tussen instrumentale en vocale gedeelten, die elkaar goed aanvullen. De aandacht gaat niet alleen uit naar het muzikale element – ook het visuele aspect van een optreden is van belang. Theatrale en speciale effecten kunnen bijgevolg deel uitmaken van het gebeuren. Hierbij gaat het koor het experiment niet uit de weg.

 

 

 

DIRIGENT

Dominique Maes

Dominique Maes kreeg zijn eerste muzikale opleiding als hoornist aan de Academie en in Harmonieorkest Vooruit te Harelbeke.

 

Na de Kunsthumaniora studeerde hij muziektheorie, pedagogie en koordirectie aan het Koninklijk Muziekconservatorium Gent. Hij werd leraar Algemene Muzikale Vorming te Harelbeke en Kortrijk.

 

Van 1988 tot 2005 dirigeerde hij het koor Ter Duinen Kantorij te Oostende en sinds 1998 het Koninklijk Mariakoor te Heestert.

 

Als koorzanger zong hij in Capella Brugensis, het koor dat verbonden was aan het Collegium Instumentale Brugensis en dat onder leiding stond van Patrick Peire.

 

Terug aan het Conservatorium te Gent ging hij Zang studeren bij Erika Pauwels en werd in deze optie Meester in de muziek in 2008.

 

Sindsdien trad hij op als solist, o.a. in samenwerking met Herman Streulens, bij het Kortrijks Lyrisch Toneel en was jarenlang vaste waarde bij Erika Pauwels’ vocale solistenensemble Arte Vocale.

 

Na zijn zangstudie kreeg hij de kans een zangklas uit te bouwen aan de Academie te Harelbeke en later ook een zang- en koorklas aan de Kunstacademie te Zwevegem. In deze klassen werd de basis gelegd voor het jaarlijks terugkerende project Amuse-gueules, waarin muziek, woord en dans samen in een spektakel op de scène gezet worden.

 

De link met Novecanto was er reeds tussen 1997 en 2002 toen Dominique Maes er als tenor zong. Nu dirigeert hij het koor sinds oktober 2014

PIANIST

Katrijn Friant

Katrijn Friant behaalde de diploma's piano en kamermuziek aan het Gentse conservatorium.


In Genève studeerde ze liedbegeleiding bij Dalton Baldwin en Gérard Souzay.

Zij was finaliste van de Gunther-wedstrijd en de Stephan De Jonge-wedstrijd, en laureaat van de Radio 3-prijs voor hedendaagse kamermuziek.

Ze gaf pianoconcerten in Europa, Rusland en Zuid-Amerika, maar haar grote liefde gaat uit naar vocale muziek. Al in haar studententijd ging ze aan de slag als koordirigent.


Ze werkt als repetitor met zangers en begeleidde onder anderen Rolande Vander Paal, Françoise Vanhecke, Erika Pauwels, Jacqueline Van Quaillie...

Zij werkte als freelancer voor het NTG, Arca, de VRT, de Vlaamse Opera, het Symfonieorkest van Vlaanderen, Kameropera Transparant, de Operastudio...


Zij is als docent vakdidactiek verbonden aan het Gentse conservatorium (HoGent) en geeft pianoles aan de stedelijke academie te Deinze.

Katrijn Friant dirigeerde  het eigenzinnige koor Novecanto van 1991 tot 13 november 2011.

 

Brengt  hedendaags  klassieke muziek...

 Copyright 2019 © Novecanto vzw 9040 Gent 

Contacteer ons

 

Sint-Baafskouterstraat 44    9040 Gent

E-mail: info@novecanto.be

Gsm: 0476 34 90 30