bannernovecanto
GEWEEST "Tintinnabuli"


TintinnabuliZondag 6 mei 2018 om 15u & 18u in de   Minardschouwburg   Walpoortstraat 15 te Gent

Tintinnabuli, over klokken, over de natuur en over de gevaren van het ijzer... Koormuziek uit Estland door Novecanto en vrienden.

Tintinnabuli is een componeertechniek die door Arvo Pärt werd geïntroduceerd. Letterlijk is tintinnabuli het meervoud van tintinnabulum wat het latijn is voor klokje. Arvo Pärt is de meest bekende componist uit Estland maar hij is geen eenzame raaf. Estland heeft een rijke traditie van zingen en uiteraard ook van zingen in koor. Het vijfjaarlijkse 'Estisch zangfeest' is door Unesco op de lijst gezet van de meesterwerken van het oraal en immaterieel erfgoed van de mensheid.
In de laatste editie in 2014 zongen maar liefst 25.000 zangers uit diverse amateurkoren mee en telde het publiek 100.000 mensen. Op een bevolking van 1 miljoen mensen kan dat tellen. Geen wonder dat er bijzonder veel koormuziek geschreven wordt in Estland. De taal is echter voor niet-Estse koren niet evident.
Novecanto zal een bloemlezing zingen met o.a. werk van Arvo Pärt, Pärt Uusberg, Urmas Sisask en Veljo Tormis. Van deze laatste componist zingen we o.a. Raua Needmine, een sjamaanse bezwering om de gevaren van misbruik van ijzer en andere elementen uit de industrie af te wenden. Het werk is gecomponeerd naar een rune uit het Finse epos Kalevala.
Intermezzi met o.a.muziek voor 2- en 4-handig piano van Rein Rannap, de componist die klassieke muziek probeert te verzoenen met invloeden uit pop & rock, en van Urmas Sisask die het heelal en de sterren verklankt met een eigen modus, waarvan hij tot zijn eigen verwondering ontdekte dat die een modus is eigen aan Japanse muziek. Ook het openingsstuk 'Kellad' van Eino Heller, de leermeester van Arvo Pärt is geïnspireerd door klokgeluid.
We hopen met dit concert een ongekender deel van de Estse koormuziek in het Gentse te introduceren.

NOVECANTO koor,
Dirigent Dominique Maes,
Piano: Katrijn Friant,
piano Elisabeth De Loore, piano & zang: Aja Ademi
Tenor: Arne Gunst
Bas: Pieter Tieghem

Concert 15u & 18u in de Minardschouwburg Walpoortstraat 15 9000 Gent

Prijs: € 12 vvk . € 15 adk       Ticketsvia: info@novecanto.be of 0476 34 90 30 of bij de koorleden!


GEWEEST "Iets met taal"


Iets met taalZondag 7 mei 2017 om 15u & 18u in de   Minardschouwburg   Walpoortstraat 15 te Gent

Voor ons nieuwe programma hebben we gegrasduind in partituren waarin eigenaardigheden van "taal" in zijn diverse aspecten te vinden waren. Sommige werken brengen enkel verschillende woorden over één onderwerp samen, andere spelen met eigenaardige benamingen: hoe komt men er toe om een groep uilen te omschrijven als "A parliament of Owls" en wat te denken van "A Medieval Bestiary" waarin dieren eigenschappen toegekend worden die dan ook nog eens als stichtend voorbeeld voor de mensheid zouden moeten dienen?

Wat zul jij, als je komt luisteren, zelf ontdekken rond taal in "To be what we are to be about", in "RAKATAKA", in "Miniwanka" en in "Being Peace"?

Uiteraard blijft het koor vasthouden aan de formule waarin we een gezonde afwisseling zoeken tussen gezongen, gesproken en gespeeld. En natuurlijk vergeten we ook nu het theatrale niet.

NOVECANTO koor, Dirigent Dominique Maes, Piano: Katrijn Friant, Woord: Peter Marichael, Saxofoon: Victor Herman e.a.

Concert 15u & 18u in de Minardschouwburg Walpoortstraat 15 9000 Gent

Prijs: € 12 vvk . € 15 adk

Tickets
via: info@novecanto.be of 0476 34 90 30 of bij de koorleden!


GEWEEST Internationaal eerbetoon aan de deserteur


Say NoZondag 22 januari 2017 om 15u in de   Kaaiteater  Sainctelettesquare 18-20, te Brussel

100 zangers, een muzikaal ensemble en enkele getuigen brengen een internationale hulde aan de deserteur en oorlogsweigeraar: de videocreatie met veelkleurige stemmen uit de hele wereld wordt verweven met de creatie van het nieuwe lied 'Say No!'
Regie-Video: Jan Vromman | text: Elvis Peeters a.o. | music: Dick Van der Harst, Wim Koninck, Wim Segers, Lieselot De Wilde a.o. | editing: Jasper Flikschuh | choir leader: Lieve Franssen, Peter Spaepen, Dominique Maes, choirs: Brussels Brecht-Eislerkoor, Stemmer, Novecanto a.o. | visuals: Les Mecs |

Tickets: € 16 / € 12 / € 8 via TICKETS@KAAITEATER.BE


Geweest Concert:


The Floating ZooZaterdag 23 april 2016 om 17u en 20u in de   Minardschouwburg  Walpoortstraat 15, te Gent


Een programma dat zijn inspiratie haalt uit de noodzaak van biodiversiteit voor onze blauwe planeet.

Het centrale -voor ons allegorisch- werk is een oud bijbelverhaal: "Captain Noah and his Floating Zoo"
van Joseph Horovitz en Michaël Flanders.
Daarnaast worden er ook liederen gebracht van Eric Whitacre (1970), Clément Janequin (1485-1558 ) en andere componisten.


Dirigent: Dominique Maes

Piano: Katrijn Friant

Saxofoon: Astrid Tison

Bariton: Kris Coolsaet

Sopraan: Emma Posman


Tickets: €15 (vvk €12)    

Reservatie: 0476 34 90 30 of karen@novecanto.be en koorleden.


Geweest Concert:


A long time ago...sure on this shining dayZaterdag 9 mei 2015 om 17u & 20u in zaal  Parnassus  Oude Houtlei 124, te Gent


De mooiste liederen uit 1 kwarteeuw Novecanto!

Een schep maatschappelijk engagement, exuberante Spaanse passie en dramatiek,
een tikkeltje humor, ingetogen poëzie en een vleugje kampvuurromantiek.Dirigent: Dominique Maes

Piano: Katrijn Friant

Gitaar: Roland Broux

Solist: Emma Posman


Tickets: €15 (vvk €12)    

Reservatie: karen@novecanto.be


Geweest

Waanvlucht


Desertie als vredesstrategieNovecanto neemt deel aan het project "Waanvlucht". Het project kwam tot stand naar aanleiding van de herdenking van de eerste wereldoorlog en belicht een aspect dat weinig in de aandacht komt, namelijk desertie.
Het project bestaat uit: Een hedendaags muziek theaterstuk met koren uit heel België als locatievoorstelling uitgevoerd in en rond het Kaaitheater in Brussel, ook in Luik, en de Minard in Gent en mogelijks nog andere steden in België en in andere landen die betrokken waren bij de eerste wereldoorlog met plaatselijke koren.
Zeven koren brengen klassieke en minder klassieke vredesliederen en professionele acteurs zullen teksten en getuigenissen laten horen van historische en hedendaagse deserteurs.
Het geheel zal worden afgesloten met de wereldpremière van de "Ode aan de Deserteur" van Frederic Rzewski. Acteurs brengen verhalen van deserteurs. De verhalen zijn die van de huidige deserteur, vaak te vinden tussen de asielzoekers maar ook daar waar vandaag gewelddadige conflicten worden uitgedragen: in het Midden-Oosten, in Afrika en elders. Wat drijft mensen tot desertie? Wat leren we hieruit? En wat is de relevantie hiervan vandaag?

Daarnaast ook: een website www.desertie.be met achtergrondinformatie, een vredesconferentie en in 2015 een internationale muzikale happening met live streaming.

De voorstelling te Gent in de Minard vindt plaats op 12 oktober om 14u30 of 18u.

Kaarten: €12   reservatie: TICKETBALIE VOORUIT 09 267 28 28 of www.minard.be

Voorstelling om 16u & 19u in Cité Miroir te Luik op 13 december 2014
Kaarten: €10    reservatie: www.citemiroir.be

    novecanto - 9000 gent - 0476 34 90 30 - info@novecanto.be